Водійські права та страховка авто у Великій Британії

Водійські права та страховка авто у Великій Британії

Водійські права у Великій Британії

Коли переїжджаєш жити в іншу країну, виникає багато питань. І страхів. Один з них – чи можна керувати автомобілем у Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії, маючи водійські права українського зразка? В Україні мене переконали, що мої права водія європейського зразка. І що я зможу їздити територією Великобританії протягом року. Так і сталося. Моєму щастю не було меж. Адже водіння машини – це свобода пересування, можливість дізнатися про нову країну краще!

Отже, що потрібно зробити, щоб водити машину у Великій Британії? Все просто. По приїзду вам необхідно отримати PROVISIONAL DRIVING LICENSE (тимчасове посвідчення водія). Для цього заповніть анкету на офіційному сайті британського уряду (https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence) та сплатіть процедуру (34 фунти). Надішліть поштою оригінал свого документа RESIDENCE PERMIT та фотографію (3,5 на 4,5 см) на адресу DVLA (Driver & Vehicle Licensing Agency). Протягом тижня отримайте лист із пластиковою карткою. Це і буде ваше тимчасове посвідчення водія. З provisional driving license ви маєте право їздити разом з інструктором, або з водієм старше 21 року. На лобовому та задньому склі свого автомобіля вам потрібно закріпити літери “L” (learner), – аналог нашої “У”. Виїжджати на motorway власники provisional driving license не мають права (останні декілька пунктів я особисто не дотримувалася, та пробачать мені місцеві поліцейські).

Варто згадати, що якщо ви власник посвідчення водія, яке видано в одній з країн Євросоюзу, то його можна просто обміняти на британське (50 фунтів) протягом п’яти років після набуття статусу резидента.

Головне пам’ятайте, що в Англії лівосторонній рух! Іноді це приводило мене в шок! Виїжджаю на порожню дорогу, а з-за рогу зустрічною смугою до мене наближається машина! Жах! Свій страх і невпевненість я переборола і намагалася водити машину якнайчастіше. В Англії величезна кількість roundabout (рух транспорту по колу), незрозумілих покажчиків, хитромудрих розміток, серпантинних доріг, автомагістралей зі своїми лімітами швидкості та правилами руху. Тому я настійно рекомендую прочитати Highway Code до того, як сядете за кермо свого автомобіля. Ну і, звичайно, супутникова навігація істотно полегшує життя. Спочатку я їздила тільки з цим дивом техніки, адже з ним завжди легко знайти дорогу додому.

Страховка для автомобіля в UK

Отже, ви отримали тимчасове посвідчення водія. Для того, щоб сісти за кермо автомобіля має бути ще й страховка. У цій ЮКей вона оформляється на самого водія, а не на транспортний засіб. Найпростіший спосіб знайти найвигіднішу пропозицію – це скористатися insurance comparison website (порівнюючий сайт). У страховий поліс мають бути вписані всі, хто на авто їздитиме. Ми з чоловіком оформляли страховку одночасно (для сімейних пар дешевше) і вписали в неї батьків чоловіка, так, про всяк випадок… На жаль, у мене ще немає постійного посвідчення водія, а чоловік оформив свою першу страховку за останні п’ять років, тому нам це обійшлося в кругленьку суму – близько 1200 фунтів на рік. Але з кожним роком ця цифра ставатиме менше. В Англії на акуратних водіїв чекає приємний бонус — знижка на наступну страховку.

Що впливає на ціну страховки? Насамперед це вік, стаж та наявність бонусу безаварійності (див. наприкінці статті).

Посвідчення водія категорії ”В” у Великій Британії видається в 17 років. Так-так, саме тому всі молоді люди прагнуть здати права у ранньому віці. Але потім виникає інша проблема – страховка. А точніше її вартість. Адже, з погляду страховиків, це найнебезпечніша категорія водіїв, тому вам доведеться заплатити за страховку втридорога.

Стаж водія відіграє дуже важливу роль в оформленні документа. Чим він більше, тим дешевше коштує страховка (звичайно, за умови, що права довго не припадали пилом у вас на поличці). Потрібно буде пред’явити ваш попередній страховий поліс.

Що таке “бонус безаварійності”? Це бонус за те, що ви ніколи нічого страхової компанії не просили. Він обчислюється у роках. Іноді, за невеликих ДТП, можна спробувати домовитися з водієм іншого авто на місці. Таке тут також практикується, т.к. залучати страхову компанію буває невигідно обом сторонам.

ЩАСЛИВИЙ ВАМ ДОРОГИ!!


Зв'яжіться з нами

Допомога в оформленні віз для громадян України, запрошень для іноземних громадян