Медицина у Великій Британії

Медицина у Великій Британії

Великобританія дбає про своїх громадян, тому медицина у цій країні безкоштовна. Але ви можете скористатися нею лише коли ви є резидентом цієї країни. Нещодавно було введено збори NHS (National Health Servicе) при отриманні певних категорій віз. Пов’язано це з тим, що дуже багато людей приїжджає до Великобританії саме для того, щоб отримати тут безкоштовне медичне обслуговування.

З особистого досвіду я вам раджу відразу після приїзду в країну зареєструватися в одній із клінік за місцем проживання, їх ще називають surgery. Для реєстрації вам потрібно буде пред’явити National Insurance Card і документ, що підтверджує ваше місце проживання (Council Tax). Оформлення документів займе близько тижня і після реєстрації вам видадуть номер NHS, який і буде вашим медичним паспортом.

Місцеві лікарі допоможуть вам за звичайної застуди або навіть зроблять пластичну операцію (якщо ви зможете їх переконати, що це вам життєво необхідно). Все що вам доведеться сплатити за це лише рецепт, виписаний лікарем. Ціна на нього фіксована у всій країні і становить – 8.5 фунтів стерлінгів. Що дуже зручно. Фіксовану суму заплатив один наш знайомий за ліки від раку багато років тому (замість 14 тисяч фунтів), які його згодом і вилікували. Дітям до 16 років та пенсіонерам усі ліки надаються безкоштовно. А також послуги дантиста та окуліста. Ви не зустрінете велику кількість аптек в Англії. Це з тим, що більшість ліків (зокрема антибіотики) можна придбати лише за рецептом. Найпопулярнішою мережею аптек вважається Boots Pharmacy. Тут ви можете купити не тільки ліки, а й декоративну косметику, біжутерію, дитяче харчування, іграшки та готову їжу.

Ще одним цікавим відкриттям для мене стало те, що в Англії один і той самий лікар приймає абсолютно різних пацієнтів — дітей, вагітних і він зробить вам щеплення. Такий лікар називається GP (General Practitioner) та записатися на прийом до нього дуже просто. Вам достатньо прийти або зателефонувати до surgery і вам призначать дату та час. Через те, що медицина тут безкоштовна, чекати доведеться довго – близько трьох тижнів. У нашій місцевій клініці є годинник прийому для екстрених випадків. Коли можна потрапити до лікаря в порядку живої черги в день запису.

Хочу вас попередити, що ви потраплятимете на прийом до різних лікарів. Це відбувається через різні графіки лікарів або їх відсутність через постійне підвищення кваліфікації. Звичайно ваша історія фіксується в електронній базі даних, але щоразу потрібно пояснювати новому лікарю все спочатку.

Безкоштовна медицина у Великій Британії з туристичної візи

Коли я вперше приїхала з сином до Англії, він дуже захворів і нам довелося звернутися до A&E (Accident & Emergency). Це відділення для екстрених та нещасних випадків (яке працює цілодобово). Ми зайшли до шпиталю та зареєструвалися. Після чого нас відвели до ігрової кімнати та сказали почекати.

Як правило, людей, які чекають своєї черги багато, хто просто з температурою, а хто з забоями або навіть переломами. Медсестра викликала нас через пів години та уточнила що трапилося з дитиною. При цьому вона здійснила необхідні маніпуляції (виміряла температуру, оглянула горло, взяла аналізи) і знову відправила до ігрової кімнати. Ще за годину до нас підійшов лікар, поставив діагноз та приніс ліки. Нас із сином не відпускали зі шпиталю доти, доки йому не стало краще. Таким чином, ми пробули в лікарні близько чотирьох годин. Іншими словами, нам дуже пощастило того дня. Нам надали професійну допомогу і нам не довелося пред’являти паспорт чи ID. Що було дуже до речі, адже з туристичної візи ми не мали права звертатися за медичною допомогою взагалі.


Зв'яжіться з нами

Допомога в оформленні віз для громадян України, запрошень для іноземних громадян